TEAM RYNKEBY – GOD MORGON

Team Rynkeby – God Morgon är en del i ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris.

Team Rynkeby grundades år 2002 i Danmark, då 11 motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France.

Rynkeby Foods var huvudsponsor för cykelturen, men även andra företag visade sitt stöd. Deltagarna i historiens första Team Rynkeby-lag var faktiskt så duktiga på att skaffa sponsorer att man fick ett överskott på 44 500 SEK när laget återvände till Danmark en dryg vecka senare.

LÄS MER: Så här bildades Team Rynkeby.

Pengarna skänkte Team Rynkeby till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital, och en ny tradition var därmed född.

2 100 CYKLISTER I ÅTTA LÄNDER

Idag består Team Rynkeby av 2 100 motionscyklister och 550 medhjälpare fördelat på 57 lokala lag från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz.

Deltagarna är utvalda bland tusentals sökande som har fyllt i ansökningsformuläret på Team Rynkebys webbplats.

PENGARNA GÅR TILL BARN MED ALLVARLIGA SJUKDOMAR

Under största delen av ett år ska deltagarna inte bara klara av att cykla dryga 1 200 km till Paris – de förpliktigar sig också till att göra en insats för att samla in pengar till barn med allvarliga sjukdomar.

Genom sina tre varumärken: Rynkeby, God Morgon och hohes C täcker den tyska juicekoncernen Eckes-Granini projektets centrala kostnader i samarbete med de organisationer som de samlar in pengar till. Det betyder att alla insamlade medel går till organisationer som hjälper barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige stöttar Team Rynkeby – God Morgon två organisationer: Barncancerfonden och Barnhjärnfonden.

Under 2019 har Team Rynkeby donerat 115,26 miljoner svenska kronor till organisationer som hjälper barn med allvarliga sjukdomar. Därav har 41,1 miljoner svenska kronor gått till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden i Sverige. 

Finansiering av Team Rynkeby – God Morgon

Under våren 2016 såldes juiceföretaget Rynkeby Foods A/S (som fram till sommaren 2017 stod för alla administrativa kostnader i Team Rynkeby Fonden och därmed såg till att allt som samlades in i alla länder oavkortat gick till välgörenhet) till det tyska juiceföretaget Eckes-Granini.

Försäljningen innebar en omorganisation som gör att Rynkeby Foods A/S idag inte längre säljer sina varor i hela Norden. Rynkeby-varumärket har istället placerats under Eckes-Graninis säljbolag i de enskilda länderna, och Rynkeby Foods A/S ska nu företrädesvis fokusera på den danska marknaden samt fungera som produktionsenhet till Eckes-Granini.

Det innebär att Rynkeby Foods A/S inte längre är intresserade av att finansiera Team Rynkeby Fondens drift i hela Norden, och samtidigt kommer sannolikt Rynkeby-varumärket att försvinna från marknaderna utanför Danmark under de kommande åren. På Eckes-Granini stöttar man dock fortfarande det arbete som Team Rynkeby har gjort och fortfarande gör för sjuka barn i hela Norden, och finansieringen av Team Rynkeby Fondens drift i Sverige, Norge och Finland har därför placerats under Eckes-Graninis varumärke ”God Morgon”. Det är nu alltså God Morgon som ser till att de pengar som Team Rynkeby samlar in i Sverige, Norge och Finland fortfarande oavkortat går till svårt sjuka barn.

God Morgons involvering i projektet har medfört att Team Rynkeby Fonden har utökat sitt namnsponsorat i Sverige, Norge och Finland, och projektets officiella namn är nu ”Team Rynkeby – God Morgon”. Projektet har också fått en ny logotyp i dessa länder – en svart Team Rynkeby-logotyp som innehåller varumärket ”God Morgon”. I Danmark, på Färöarna och på Island är det fortfarande Rynkeby Foods A/S som finansierar Team Rynkeby Fondens aktiviteter, och där heter Team Rynkeby därför fortfarande ”Team Rynkeby”. I Danmark, på Färöarna och på Island är Team Rynkebys logotyp fortfarande grön. I Tyskland är det företaget hohes C som finansierar projektet.

Trots de lokala namnskillnaderna fungerar Team Rynkeby fortfarande som ett gemensamt cykellag för välgörenhet under Team Rynkeby-namnet. Tröjorna och cyklarna är fortfarande gula, alla lokala lag cyklar fortfarande mer eller mindre gemensamt till Paris och vi samlar fortfarande in till barn med allvarliga sjukdomar. Det är meningen att allmänheten fortfarande ska uppfatta Team Rynkeby som ett gemensamt cykellag för välgörenhet tvärs över olika lag och länder.

TEAM RYNKEBYS DONATIONER

Har ni några frågor?
Tveka inte på att kontakta oss direkt.

  • 0501-165 55